Läsnedsättning

Har du svårt att läsa? På biblioteket finns böcker med stor stil, talböcker, lättlästa böcker, böcker som känns, luktar eller låter och böcker med tecken som stöd. 

Tveka inte att kontakta personalen om du vill ha hjälp med något.

Studenter med läsnedsättning kan få sin kurslitteratur inläst eller anpassad på andra sätt. Mer information hittar du här.

Böcker med stor stil

På biblioteket finns böcker med extra stor och tydlig stil. Texten är alltid densamma som i originalutgåvan men ibland är boken uppdelad i två band.

LL-böcker – LättLästa böcker

LL-böcker är gjorda för att vara lätta att läsa och lätta att förstå. Språket är enklare och böckerna har ofta bilder. På LL-hyllan hittar du både klassiker och nyskrivna böcker. En del LL-böcker finns på CD så du kan lyssna på dem.

Det finns också en lättläst nyhetstidning på biblioteket. Den heter 8 sidor och kommer ut en gång i veckan.

Du kan läsa mer om LL-böcker hos Myndigheten för tillgängliga medier.

Äppelhyllan

På Äppelhyllan hittar du taktila böcker som låter, luktar eller känns. Här finns böcker med pictogram, bilder som gör orden lättare att förstå.

Du kan även låna filmade böcker på teckenspråk eller med tecken som stöd. 

Läs mer om Äppelhyllan på Barnens bibliotek.

Talböcker

Vad är talböcker?

Talböcker är böcker som du läser med öronen. Det är en inläst bok som kan bestå av både ljud och text eller enbart ljud. 

Talböcker finns på skiva eller i digitalt format. Digitala talböcker kan du läsa på dator, smartphone, surfplatta eller i talboksspelare. Skivan kan spelas i särskilda talboksspelare, i CD-spelare som läser MP3-format eller i en dator med läsprogram.

MTM Myndigheten för tillgängliga medier producerar inläsningar av tryckt text, men även punktskriftsböcker, e-text och taktila bilderböcker. För närvarande finns ca.100 000 talböcker tillgängliga för nedladdning via deras katalog. Det innebär att om du söker en bok som inte finns på Almedalsbiblioteket så kan vi lätt ta hem den åt dig. Vill du, så skickar vi den kostnadsfritt direkt hem till dig.

Legimus

Sök i MTM's katalog: Legimus

Läs mer och ladda hem läsprogram till din dator.

Biblioteket har talboksspelare att låna ut. Lånetiden är sex veckor.

Vem får låna talböcker?

Talböcker får du låna om du har en så kallat läsnedsättning. Det innebär att man har svårt att läsa tryckt text. En läsnedsättning kan bero på många olika saker: synskada, dyslexi, rörelsehinder, osv. Även den som har en tillfällig läsnedsättning får låna talböcker så länge behovet finns. Det behövs inget intyg för att låna talböcker.

Egen nedladdning

Har du tillgång till egen dator, smartphone eller surfplatta kan du använda dig av tjänsten Egen nedladdning. Du får då tillgång till alla böcker i MTM's katalog utan att behöva beställa via biblioteket.

Kontakta oss så bokar vi en tid när du kan komma hit och registrera dig.

Abonnemang

Som talbokslåntagare kan du beställa ett abonnemang. Du får talböcker på skiva som kan läsas i talboksspelare skickat till dig. Du berättar hur många böcker du vill ha per vecka eller månad och vilken typ av böcker du önskar. Vi plockar sedan ihop ett litet talbokspaket utifrån dina önskemål.

Talboken kommer

Få hem talböcker direkt i din spelare. Har du dagstidningen som taltidning? Då kan du även få hem talböcker i samma spelare.
Ditt bibliotek hjälper dig att komma igång!

Inläsningstjänst

Om du har någon form av läshandikapp kan du få kortare texter inlästa på CD gratis genom inläsningstjänst.

Till Inläsningstjänst

Taltidningar

Region Gotlands taltidning "På tal om Gotland" ges ut av Länsbiblioteket. Det är en tidning som som kommer hem gratis till dig.

Till På tal om Gotland

På Almedalsbiblioteket kan du lyssna på "På tal om Gotland", Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar i talboksspelaren i foajén. 

Kontakt

Via telefon: 0498 299000

Telefontid: Mån-fre 10:00-18:00, lör-sön 10:00-16:00 
Kontakt via epost:

info.almedalsbiblioteket@gotland.se


Sidan granskad/uppdaterad 20230905