Läsnedsättning

Talböcker - DAISY

För den som har svårigheter att läsa tryckt text finns en särskild utgivning av inlästa böcker, s.k. talböcker (DAISY).

Läsnedsättning kan bero på många olika saker: synskada, dyslexi, rörelsehinder, osv. Även den som har ett tillfälligt läshinder får låna talböcker så länge behovet finns. Det behövs inte något intyg för att låna talböcker.

Talböckerna produceras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och finns förtecknade på MTM:s mediawebb Legimus. Här kan du låna och beställa talböcker, böcker med punktskrift med mera. Det finns över 100 000 olika boktitlar. Om man vill låna av dessa kan biblioteken hjälpa till med att skaffa inloggning till Legimus. Sedan kan du kan själv ladda ner talböcker till din dator. Du kan även ladda ner talböcker direkt via appen Legimus för att läsa på läsplatta eller mobil.

Kontakta oss så berättar vi mer!
MTM:s och Legimus hemsidor finns bra information som förklarar.  

Taltidningen "På tal om Gotland" är Region Gotlands egenproducerad tidning som ges ut av Länsbiblioteket på Gotland. Den innehåller lokala nyheter, kultur och nöje, boktips, föreningsmeddelanden, evenemangstips, reportage och intervjuer från hela regionen. 

Talboken kommer - Få hem talböcker direkt i din spelare. Har du dagstidningen som taltidning? Då kan du även få hem talböcker i samma spelare. Ditt bibliotek hjälper dig att komma igång!

Böcker med stor stil

På biblioteket finns också ett urval böcker med extra stor och tydlig stil. Texten är alltid densamma som i originalutgåvan, men ibland är boken uppdelad i två band.

LL-böcker – LättLästa böcker

LL-böcker är gjorda för att vara lätta att läsa och lätta att förstå. Språket är enklare och böckerna har ofta bilder. På LL-hyllan hittar du både klassiker och nyskrivna böcker. En del LL-böcker finns på CD så du kan lyssna på dem.

Du kan läsa mer om LL-böcker på MTM:s sida om Lättläst

Äppelhyllan

I barnavdelningens Äppelhylla hittar du taktila böcker som låter, luktar eller känns. Här finns även böcker med TAKK och tecken samt böcker för språkträning.

Läs mer om Äppelhyllan på Barnens bibliotek

CD-böcker

På biblioteket finns även ett stort urval CD-böcker för barn, unga och vuxna, se Ljudböcker.