Barn och unga

Bok- och mediesamling

Böcker för högläsning och egen läsning
Vi har pekböcker och småbarnsböcker för de minsta, bilderböcker för förskolebarn (och andra intresserade). "Börja läsa" böcker för dig som precis börjat läsa och kapitelböcker för dig som vill läsa mer. Det finns sagosamlingar och klassiska sagor som bilderbok.

Fakta för vetgiriga
På faktaboksavdelningen har vi spännande faktaböcker om alla möjliga ämnen. Vill du lyssna på dina böcker har vi många bra ljudböcker för alla åldrar. För äldre barn och ungdomar har vi en mysig ungdomsavdelning fylld med ungdomsböcker och en tonårshylla.

Tidskrifter
Vi har tidskrifterna Julia, Kamratposten och Robot. Tidskrifter går att läsa på biblioteket eller låna hem för hemlån.

Äppelhyllan
I barnavdelningens Äppelhylla hittar du böcker där text och bild förstärks med ljud, taktilt eller med tecken.

Fritidsaktiviteter

Babyaktiviteter
Vi har babyaktiviteter på Roma bibliotek för de minsta och deras vuxna. Hösten 2017 kommer bebisar och deras vuxna kunna träffas på "Babyhäng". Föräldrar och barn har där möjlighet att sitta ner och prata och umgås och fika tillsammans. Biblioteket fixar kaffe/te till självkostnadspris. Fikabröd tar du med själv. På "Babyhäng" finns sång- och ramsböcker framlagt så att de vuxna kan sjunga och ramsa på egen hand med sina barn. September/Oktober är tre träffar bokade för "Babyhäng". Om intresse finns kommer vi ha fortsatta babyträffar löpande under hösten. Ring gärna och anmäl intresse så försöker vi tillmötesgå de önskemål och behov som finns.

Barn- och föräldraträffar i konferensrummet
Vi har på Roma bibliotek ett konferensrum som vi lånar ut kostnadsfritt. Hör gärna av er om ni har intresse av att låna lokalen för privata babyträffar, bokcirklar eller andra sammankomster. Vi har dynor att låna ut som man kan lägga på golvet i konferensrummet. Egen fika får lov att förtäras i konferensrummet.

Sagostunder
Agneta Gazelius håller spännande sagostunder på Roma bibliotek där hon berättar och dramatiserar sagor för de yngre barnen. Barn ca 3-6 år. Se datum under fliken Program och utställningar.

Lov- och pysselaktiviteter
Under året har vi olika aktiviteter för barn- och unga. Vi träffas på lov och andra tillfällen för att ha mysiga läsaktiviteter, pysselaktiviteter med mera. Håll utkik efter datum på vår hemsida under fliken Program och utställningar!

Barnets första bok

Bokgåvan Barnets första bok
Alla nyfödda barn på Gotland erbjuds en bokgåva. BVC delar ut ett presentkort som du löser in på biblioteket. Om du inte varit hos oss förut kan vi i samband med uthämtning av boken visa dig runt i biblioteket.