Barn och unga

Bok- och mediesamling

Böcker för högläsning och egen läsning
Vi har pekböcker och småbarnsböcker för de minsta, bilderböcker för förskolebarn (och andra intresserade). "Börja läsa" böcker för dig som precis börjat läsa och kapitelböcker för dig som vill läsa mer. Det finns sagosamlingar och klassiska sagor som bilderbok. Vill du lyssna på dina böcker har vi många bra ljudböcker för alla åldrar.

Fakta för vetgiriga
På faktaboksavdelningen har vi spännande faktaböcker om alla möjliga ämnen.

Ungdomsrum
För äldre barn och ungdomar har vi ett mysigt ungdomsrum fyllt med ungdomsböcker och en tonårshylla. Där hittar du även fantasyböcker och serieböcker för ungdomar och vuxna.

Tidskrifter
Vi har tidskrifterna Bamse, Kamratposten, Pets och Robot. Tidskrifter går att läsa på biblioteket eller låna hem för hemlån.

Äppelhyllan
I barnavdelningens Äppelhylla hittar du böcker där text och bild förstärks med ljud, taktilt eller med tecken.

Fritidsaktiviteter

OBS! Alla aktiviteter för barn- och unga har uppehåll för tillfället p.g.a. covid-19. 

Babyaktiviteter
Vi har babyaktiviteter på Roma bibliotek för de minsta och deras vuxna. Våren 2020 kommer bebisar och deras vuxna kunna träffas på vår Babystund. Vi sjunger, läser saga och rim och ramsar tillsammans. Föräldrar och barn har där möjlighet att sitta ner och prata och umgås. Ring gärna och anmäl intresse så försöker vi tillmötesgå de önskemål och behov som finns.

Sagostunder
Agneta Gazelius håller spännande sagostunder på Roma bibliotek där hon berättar och dramatiserar sagor för de yngre barnen. Barn ca 2 1/2-6 år. Se datum under fliken "Program och utställningar".

Lov- och pysselaktiviteter
Under året har vi olika aktiviteter för barn- och unga. Vi träffas på lov och andra tillfällen för att ha mysiga läsaktiviteter, pysselaktiviteter med mera. Håll utkik efter datum på vår hemsida under fliken "Program och utställningar"!

Barnets första bok

Bokgåvan Barnets första bok
Alla nyfödda barn på Gotland erbjuds en bokgåva. BVC delar ut ett presentkort som du löser in på biblioteket. Om du inte varit hos oss förut kan vi i samband med uthämtning av boken visa dig runt i biblioteket. OBS! Under 2019-2020 kommer BVC att dela ut bokgåvan vid 8-månaders besöket i hemmet istället för att dela ut ett presentkort. Har du ett gammalt presentkort att lösa in går det bra att besöka biblioteket och lösa in det så får du ditt barns bokgåva.