IMG_9773_2

Barn- och Ungdomsverksamhet

Ni är viktiga på Hemse Bibliotek, 1/3 av våra medier vänder sig till er och vi har flera fritidsaktiviteter för dig som trivs på Biblioteket samt en Barn- och Ungdomsbibliotekarie som finns här just för dig.

Har du ideér som du vill förverkliga; poetryslam, skrivarcirklar, bokklubbar, utställningar, teater

- prata med barn- och ungdomsbibliotekarien!

Bok- och mediesamling

Vi har pekböcker och småbarnsböcker för de minsta, bilderböcker för förskolebarn (och andra intresserade). Börjaläsa-böcker för dig som precis börjat läsa och kapitelböcker för dig som vill läsa mer.

För äldre barn och ungdomar har vi en välfylld ungdomsavdelning och när du lika gärna läser ungdomböcker som vuxenlitteratur ska du gå till vårt Crossoverrum.. Där finns fantasy, serier och böcker för unga vuxna- och det är böcker som passar alla!

Fritidsaktiviteter

Babystund

Sagostund för bebisar 4-12 månader och deras föräldrar. Vi läser pekböcker, sjunger och läser ramsor. Vi startar med öppethus i början av terminen varefter vi träffas i fasta grupper 8 gånger. Begränsat med platser - men hör av dig om du är intresserad och undrar när nästa babystundsgrupp börjar.

Babybok2   Pyssel Hemse

Familjelördagar

En lördag i månaden har vi familjeaktiviteter. Det är sagostund, pyssel och evenemang som passar barn från 3 år och deras familjer. Man kan få träffa sagohäxan, tomtemor eller kanske en polis som läser sagor och berättar.
Innan jul och påsk har vi våra traditionella Jul- och påskpyssel där man får göra tomtar, smällkarameller, måla ägg mm mm.
Under påsklovet anordnas det årliga Familje Quizet. Samla ett familjelag ( minst en vuxen och ett barn) och utmana andra familjer i allmänbildning.
Vi samarbetar med bla. Studieförbundet Vuxenskolan och Gotlands Hemslöjd för att erbjuda så givande aktiviteter som möjligt.

Barn i Björn  Pojke Bibliotek

Bokälskarna- Bokklubb för dig som älskar böcker

Är du 11-12 år och tycker om att läsa? Då är bokälskarna någonting för dig. Vi träffas varannan vecka och pratar böcker, ger varandra boktips, pysslar och fikar tillsammans. Ibland sover vi över på biblioteket eller har film/bokkvällar.
Vid intresse kan också Bokälskarna för andra åldrar starta- ta kontakt med Barn och Ungdomsbibliotekarie.

Lukas och Ludvig 2

Hemse Ungdomsfilmstudio- Filmklubben för dig som tycker om film

Tycker du om att se film? Vill du Göra egen film? Vill du ordna filmvisningar för andra ungdomar? Då ska du gå med i Hemse Ungdomsfilmstudio- vi har två grupper 11-12år (Junior) och 13-19 år Hemse Ungdomsfilmstudio. Varje år åker vi på filmresor till Filminstitutet i Stockholm, men vi ordnar också filmvisningar på Gotland. Det är ungdomarna själva i gruppen som bestämmer vad vi gör- bara det handlar om film. Vi jobbar t

illsammans med Film på Gotland och Sveriges förenade filmstudios/Hemse Filmstudio och Hemse Bibliotek.

Har du frågor: maila ungdomsfilmstudio@hemsefilmstudio.se

Du kan också följa oss på Facebook. eller vår hemsida: www.hemsefilmstudio.se/ungdomsfilmstudio

Förskola och Skola

Minibio

Vi samarbetar med förskolorna på Sudret med ett koncept som kallas Minibio. Bibliotekets Barn och Ungdomsbibliotekarie visar film för små barn (2-5 år) i grupp och därefter pratar vi om filmen med barnen och arbetar vidare med bilder eller lekar med samma tematik som filmen. Är din förskola intresserad- kontakta oss. ( För mer information om MInibio www.filmcentrum.se)

Sagostunder

Vill ni komma till biblioteket på sagostunder med förskolegruppen eller vill ni att vi skall komma ut till förskolan och ha sagostunder. Kontakta oss.

Bokprat och Boksamtal

Vi erbjuder förskoleklass, åk 2, åk 5 och åk 7 bokprat på Hemse bibliotek. Klasserna får komma hit och få boktips och/eller diskutera böcker. Vill du boka en tid för din klass- kontakta oss.

Biblioteksinformation

Vi erbjuder förskoleklass, åk 2, åk 5 och åk 7 biblioteksinformation i halvklass på Hemse bibliotek. Eleverna får lära känna bibliotekets samlingar och hur man hittar på ett bibliotek. I de högre årskurserna introduceras de i användning av bibliotekskatalogen och bibliotekens andra söktjänster. 

Språkpåsar och Tvåspråkspåsen

Vi samarbetar med bland att Barnavårdscentralen för att barn skall utveckla sitt språk

Bokstart Gotland

Bokstart är en del av det nationella projektet Bokstart som med stöd av Kulturrådet arbetar för att fler familjer skall bli läsande familjer. Att föräldrar skall börja läsa tidigt med sina barn.

I nuläget arbetar biblioteket, barnhälsovården och förskolorna samt öppna förskolan i och kring Hemse med projektet som startades 2018.

I projektet ingår också hembesök till nyblivna föräldrar med bokgåvor och tips om hur man kan läsa med sitt barn.

För mer info se: https://gotland.se/bokstart