Gotlands länsbibliotek

WARNING: You are not looking at the live version, but at an older version.

 

Bibliotek och Barnavårdscentral

Barn och böcker- det borde vara naturligt.

Böcker, sagoläsning och berättande ger ord- många ord.

Vi behöver ord för att kommunicera med varandra, för att klara av skolan och ett samhälle som förväntar sig att vi har orden med oss, men inte alla barn har en bok, inte alla barn har ett språk. Det vill vi att alla barn skall ha, därför samarbetar Barnavårdscentralerna och Biblioteken på Gotland med olika insatser- alla för att stödja barns språkutveckling.

Barnens första bok

barnens

Sedan 1993 har Gotlands länsbibliotek via Barnavårdscentralerna delat ut en bok till alla nyfödda barn för att stimulera barns tal och språkutveckling. Syftet är att främja lusten till språket hos de allra minsta barnen.

Nyblivna föräldrar får ett presentkort på BVC och kan sedan på närmaste bibliotek hämta Anna-Clara Tidholms Knacka på eller Siv Widerbergs antologi De små barnens bok.


presentkort2_3_liten

Föräldragrupper på Biblioteksbesök

På Barnavårdcentralerna bjuds de flesta nyblivna föräldrar in till föräldragrupper som träffas under ett visst antal gånger. En av dessa träffar brukar förläggas till närmaste bibliotek. Där får familjen lära känna bibliotekets lokaler och träffa en bibliotekarie som berättar om vad biblioteket kan erbjuda den nya familjen i form av pekböcker, föräldrahyllor, babycaféer, sagostunder och sångstunder. 

Bok på recept, Språkpåsar

Hur det vidare samarbetet mellan bibliotek och vårdcentral ser olika ut på olika platser men Barnavårdssköterskan kan på vissa ställen skriva ett recept på " Bok på recept" där familjer med språksvaga barn kan få hjälp och tips om hur man kan använda böcker för att främja språkinlärningen. På andra ställen har BVC själva sk. språkpåsar som utarbetats i samarbete mellan Bibliotek och Barnhälsovård. I dem finns böcker och tips på övningar familjen kan göra hemma i väntan på fortsatt utredning hos logoped eller liknande.