Gotlands länsbibliotek

 

Bokpåsar

Det ska vara lätt att få tag på barnböcker!

Bokpåsarna hänger i hallen på de flesta gotländska förskolor. De är fulla med spännande barnböcker och finns där för att det ska vara lätt att låna hem bra barnböcker.

Sedan 2001 har förskolorna och biblioteken på Gotland samarbetat kring bokpåsarna för att sprida läslust och främja barns språkutveckling. Det är Gotlands Länsbibliotek från Kultur- och fritidsförvaltningen och Pedagogiskt Mediecentrum från Barn- och ungdomsförvaltningen som samordnar verksamheten. Grundidén är att göra bra barnböcker lätt tillgängliga för förskolebarnen på Gotland.

Picture1

Varför bokpåsar, böcker och högläsing?

Man kanske har långt till sitt närmaste bibliotek, eller hinner inte besöka det i sin stressiga vardag. Man kanske inte är van vid bibliotek eller böcker. Med bokpåsarna blir det enkelt att låna hem bra barnböcker.

Läsförståelsen minskar mer och mer hos barn och unga i Sverige. Att så många som möjligt ska kunna förstå och ta till sig texter är viktigt för ett demokratiskt samhälle. Ett barn som blir läst för har lättare att själv lära sig läsa och förstå texter och vet att läsning och böcker är roligt.

Ett barn som ofta blir läst för utvecklar flera förmågor och får en ordentig skjuts i sin språkutveckling. Barnet lär sig hur språket fungerar och får ett mycket större ordförråd. De lär sig hur en berättelse är uppbyggd och vad man kan förvänta sig av en text.

Barnet lär sig också hur man kommunicerar och samspelar. Det blir en god lyssnare och tränar samtidigt upp sin koncentrationsförmåga.

Barnet lär sig en massa saker om sin omvärld och får sin värld bekräftad i böckerna. Genom att uppleva världen genom någon annan kan barnet känna empati. 

Barnet får också närhet och får vara i fokus en stund med sina funderingar tillsammans med en vuxen. Berättelserna stimulerar fantasin och övar barnet att skapa inre bilder. 

Hur går det till?

Påsarna hänger ofta i hallen på förskolan och byts två gånger per år. Tanken är att man lånar en påse under en tid för att sedan byta den mot en annan påse med andra böcker. De lokala biblioteken sätter samman påsarna som sedan hängs upp tillgängligt på förskolorna. I varje påse finns 5-7 böcker. De gula påsarna är för barn mellan 0 och 3 år, medan de röda är för barn mellan 3 och 6 år. Böckerna är noggrant utvalda av barnbibliotekarier bl a utifrån genus- och mångfaldsperspektiv. Det ska finnas välkända barnboksfigurer med men även nya bekantskaper. Det kan också finnas faktaböcker, sångböcker, rim & ramsor och ibland någon ljudbok i påsarna.

Målet är också att bokpåsarna ska bli en naturlig del av förskolans egen verksamhet och ett stöd för personalens arbete med barnens språkutveckling.

Den geografiska spridningen över Gotland är viktig och idag har många förskolor som önskar fått bokpåsar. Gotlands länsbibliotek fördelar delar av det kommunala inköpsstödet från Statens Kulturråd till inköp av nya böcker till påsarna. Under 2016 ska en ny variant kallad Kapprumsbibliotek testas på några förskoleavdelningar. 

bokpåselogga