Heliga Birgitta som författare och feminist.

Kategori: Föreläsning
Plats: Almedalsbiblioteket, E 22
När: onsdag 7 augusti kl. 18:00 - kl. 20:00
Arrangör: Almedalsbiblioteket i samarbete med Folkuniversitetet Gotland

Birgitta Birgersdotter (1303-1373) har genom sina sexhundra uppenbarelser, däribland världslitteraturens första förlossningsberättelse när Maria föder sin son Jesus, haft stort inflytande på den humanisering av kristendomen som i digerdödens spår äger rum under 1300- och 1400-talen. Därför helgonföklarades hon redan 1391. Den protestantiska reformationens män, Martin Luther och Olavus Petri, ogillade starkt Birgittas Mariacentrerade budskap och rehabiliterinen av Birgitta i Sverige har tagit tid. Inte förrän i början av nittonhundratalet, med kvinnorörelsens behov av förmödrar, återinträdde hon i det allmänna medvetandet, men då i egendomligt motsägelsefull skepnad. Å ena sidan som feministernas stränga men förlåtnde själsmoder och å andra sidan som den manliga forskningens prakthysterika med feminina mindervärdeskomplex. Men vem var Heliga Birgitta egentligen, och vilket är hennes arv in i vår tid?
Föreläsning med Ebba Witt-Brattström.
Välkomna!

ebbawb.jpg